Jorden rundt på 80 sekunder

Globalisering har været et stort tema i 2018, så dén tråd griber vi selvfølgelig også her på siden. Biler i Blodet forholder sig helt neutralt til politiske spørgsmål om grænsemure, flygtningestrømme og hvidvaskning; vi drømmer kun om spændende klassikere og youngtimers fra hele verden.

Mens året går på hæld, tager vi en tur rundt til tre kontinenter og giver tre bud på julegaver med en høj fun-faktor og et betydeligt investeringspotentiale.

US pickups og SUV’er

Hvad er der med amerikanere og pickup-trucks? Den mest solgte bil i USA har gennem flere årtier været Fords F-serie, som i amerikanernes øjne er et fredeligt og relativt beskedent køretøj. I en dansk storby anno 2019 vil den derimod skille sig ud som en julemand til en bedemandskongres, og man risikerer at blive stemplet som miljøsvin og jaget ud af byen med fakler og høtyve.

Selvom en moderne pickup har mange kvaliteter, bliver der solgt forsvindende få nye i Danmark. En gennemsnitsfunktionær har også sjældent behov for at fragte hø til kreaturerne eller pigtråd til hegnet, men heldigvis er der gennem årene importeret en del pickups og SUV’er fra de gode gamle dage – og nu er tiden kommet til at sikre dig et eksemplar, mens de stadig fås for rimelige penge.

Teknikken skal du normalt ikke være bange for – hvis ikke rammen er slået skæv ved uheldig terrænkørsel – så der er ikke meget, som kan gå galt. Læder og automatgear er et must, mens cowboyhatten og sydstatsflaget er valgfrit. Selvfølgelig skal motoren være stor og tørstig, men du vil måske blive overrasket over, at forholdsvis mange af disse biler faktisk kom med V6 i stedet for den traditionelle V8.

Uanset om der står Blazer, F-100, Bronco, CJ-7, Ram eller noget helt sjette på den massive bagsmæk, så er alle de amerikanske pickups og SUV’er fra 60’erne, 70’erne og 80’erne blandt det hotteste på det amerikanske bilmarked i øjeblikket. Derovre skyldes det nok nærmest den typiske sådan-en-havde-min-far nostalgi, men du kan lige så godt begrunde købet med, at du får en usædvanligt praktisk og solid bil, som er skabt til at køre i timevis uanset om ruten er asfalteret eller går tværs over marken. Når bare den ikke svinger for meget. Og der højst er 200 km mellem tankstationerne.

Derfor skal du købe én: priserne i Europa er stadig relativt lave lidt endnu, du får virkelig meget bil for pengene, teknikken er solid og stabil, du vækker opsigt på den super fede måde i trafikken.

… og så alligevel: køreoplevelsen er nok bedre end man skulle tro, men stadig meget rustik i forhold til europæiske personbiler fra samme tid, de er virkelig ikke sjove at bakse rundt med i dansk myldretidstrafik, det er ikke et godt tegn, når man får personligt julekort fra den lokale tankpasser.

Alfa Romeo 156

Alfas model 156 er en decideret smuk bil. Det står slet ikke til diskussion. Den dybe kavalérgang foran og de skjulte håndtag til bagdørene er eksempler på designdetaljer, som forkæler øjnene, og interiøret overrasker tilsvarende med de sportslige ekstrainstrumenter i midterkonsollen og de prægede Alfa-logoer i lædersædernes nakkestøtter. Lækkert!

Alfa Romeo var gennem årtier kendt for sportslige biler med fremragende motorer, pakket ind i sløj samlekvalitet og tomme løfter om bedre tider. Var 156’eren så et afgørende brud med dette? Nej, egentlig ikke. Godt nok var kvaliteten løftet betragteligt i forhold til tidligere modeller, men der var stadig et stykke op til markedsniveauet i slutningen af 90’erne. Men altså… who cares?

Det relevante er jo, at den kørte fantastisk godt, og langt bedre end de fleste af konkurrenterne, og endda selvom den trækker på forhjulene. Det er en ægte Alfa, fyldt med italiensk ånd og et væld af gode motorer, og selvom det selvfølgelig var lidt træls at opleve de hyppige fejl i elsystemet og andre kvalitetsbetingede nedbrud, så er det stadig en langt bedre og mere moderne bil end de fleste klassiske biler.

Og en eftertragtet klassiker – det bliver Alfa Romeo 156 i løbet af få år! Selvom der er mange gode motorer at vælge imellem, så skal du selvfølgelig have en model med den fantastiske Busso-V6, som et anerkendt engelsk bilmagasin beskrev som ”den bedst lydende motor på denne side af en Maserati V8”.

Den bedste balance mellem anvendelighed og økonomi får du med den 190 hk V6, som forkæler øregangen på fornemste vis. Hvis du derimod har investeringspotentialet i fokus, skal du finde en velholdt GTA-version, hvor motoren er pumpet op til 3,2 liter og solide 250 hk. Gearkasse, bremser og meget andet var opgraderet til racer-specs, og i datidens ånd var der monteret godt med plastic-spoilere – men uden det er kørt helt over kanten.

Efterhånden som små turbomotorer og automatgear vinder indpas, bliver der færre og færre biler på vejene med store sugemotorer og manuelt gear. Det vil støt og sikkert presse efterspørgslen og prisen op, indtil de en dag bliver gjort helt forbudte. Der er forhåbentlig længe til!

Hvis du finder et velholdt eksemplar – husk det manuelle gear, tak! – bliver du den lykkelige ejer af et stykke moderne bil-historie, som du forpligter dig til omhyggeligt at værne om og opbevare i garage vinteren over. Til gengæld skal du jævnligt gå en tur rundt om bilen, starte den op hver gang lejligheden byder sig, tage et solidt greb i kraven på den og give den en inspirerende køretur. Det er essensen af Alfa Romeo 156.

Derfor skal du købe én: en sikker klassiker in spe, priserne er stadig meget rimelige, den er brugbar som hverdagsbil til hele familien og den giver ægte Alfa-følelse for både øjne og ører.

… og så alligevel: der er godt nok mange år til den i juridisk forstand bliver en klassiker, og i mellemtiden tror folk bare du kører en gammel bil, måske ikke den mest stabile hverdagsbil, forhjulstræk på en sportsbil vil altid nage som en sten i skoen.

Mazda MX-5

I dag er det svært at forstå, hvor stor en sensation Mazdas lille roadster var tilbage ved introduktionen i slutningen af 80’erne. Det var ikke fordi bilverdenen aldrig før havde set en kompakt to-personers roadster med et folkeligt prismærke om halsen, for masser af unge mænd havde gennem årtier forsøgt at score bag rattet af en lånt MGB, Triumph Spitfire, Alfa Romeo Spider, Lotus Elan eller Fiat 124 Spider. Men bemærk gerne, at alle de biler jeg lige remsede op blev produceret i England eller Italien, og det betød selvfølgelig at sådan en lille roadster var charmerende og forførende, men rædderligt flikket sammen.

Mazda MX-5 tog verden med storm, fordi ingeniørerne fra Hiroshima lykkedes med at fange roadsterens sande sjæl i en indpakning, som på samme tid var kæk, elegant og bygget i en eksemplarisk kvalitet, hvor der virkelig var tænkt på alle detaljerne. MX-5 var lille, let, to-personers og baghjulstrukket, og køreegenskaberne var fantastisk inspirerende i den velafbalancerede maskine.

Den 1,6 liters firecylindrede motor på 115 hk tændte ikke nogen flammer, men på bedste Mazda-vis var den omdrejningsvillig, fleksibel og koblet til et glimrende gearskifte, og i den lette bil var det rigeligt til at fremkalde et smil hos enhver fører under 185 cm. Højere chauffører kiggede direkte ind i ruderammen, så det var der ikke så meget sjov ved.

Kalechen var manuel, og kunne med lethed slås op og ned på under 10 sekunder uden at stige ud af bilen, og bilen kom endda med en hardtop, så den kunne bruges i al slags vejr.

Mazda MX-5 blev en omgående succes over hele verden, og der er produceret langt over en million eksemplarer, hvilket gør bilen til den suverænt bedst sælgende roadster gennem tiderne. Med god grund.

MX-5 banede vejen for biler som Mercedes SLK, Porsche Boxster og BMW Z3 og den er sikret ikon-status i fremtiden. Derfor skal du skynde dig at sikre dit eksemplar nu, mens der stadig er biler på markedet.

Gå efter en NA-model – den første generation med klap-lygter – i rød med originale fælge og lygter, og stol på, at det mekaniske nok skal holde. Til gengæld skal den ubetinget en tur på liften før købet, da rustbeskyttelsen var mangelfuld (selvom den var langt bedre end på den efterfølgende NB-model).

Med en MX-5 får du en lille køremaskine, som uden at sprænge hverken købs- eller benzin-budgettet giver særdeles inspirerende køreture ved alle hastigheder. Det virkeligt geniale ved MX-5’eren er nemlig bilens evne til at pumpe uforfalsket køreglæde i rå mængder direkte ind bag rattet, uden hjælp fra otte cylindre, 4-500 hk, 21” magnesium-fælge eller et fancy logo på rattet.

Derfor skal du have én: en sikker klassiker, maksimal køreglæde for pengene, holdbar teknik og god stil.

… og så alligevel: det kan være svært at finde et velplejet eksemplar, ikke just en sjælden eller eksklusiv bil, for nogle vil et Mazda-mærke altid være en torn i øjet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.