BMW M3 E36 og E46 – Mesterværker!

Drømmer du om en sportslig familiebil i civilt antræk, som lyder fantastisk og kører endnu bedre? Så har du helt sikkert drømt om BMW’s legendariske M3 – og det kan vi godt forstå! Vi sætter os bag rattet i to sydtyske køremaskiner, som endda har samme (heldige) ejer.

M3 E36 og E46 klar til duel

Hvis du lige nu prøver at komme i tanke om, hvad en BMW M3 egentlig er for en bil, så er det formentlig første gang, du åbner et bilblad. Ud over at byde dig velkommen indenfor, får du hermed en 20-sekunders introduktion til netop denne bilmodel: M3 er en meget sportslig familiebil, udviklet af BMW’s motorsportsafdeling, som også byggede de første generationer. M3 blev introduceret i 1986 med modelrækken E30, og der er fremstillet mindst én M3-variant i alle fem BMW 3-serier. På grund af fremragende køreegenskaber og suveræne motorer har M3 gennem mere end 30 år domineret racerbanerne indenfor standardvognsløb, og har vundet utallige trofæer, og bl.a. derfor er M3-modellerne meget eftertragtede blandt både samlere og entusiaster. Eller sagt med andre ord: BMW M3 er et ikon.

 

Motormagi

Jyllandsringens langside åbner med et blødt venstresving, og der er plads til at strække benene på den grønne M3 cabriolet. Omdrejningstælleren nærmest suges rundt i instrumentet, mens lyden fra den 3,2 liters rækkesekser forvandles fra en mørk tenor under 4.000 omdrejninger til noget, der nok bedst kan beskrives som et arrigt vræl fra et stort rovdyr i takt med, at den store motor får frit løb.

Næste gear lægges ind omkring 7.000 omdrejninger, og motoren bliver ved med at trække hårdt uden afbrydelser, mens svinget for enden nærmer sig med foruroligende hast, og højre fod skal flyttes til bremsen for at undgå en meget uheldig situation. Det er en lånt klassiker på gadedæk, så der er absolut ingen grund til at teste grænser, selvom bilen nærmest tigger om at få lov. Heldigvis er bremserne lige så effektive som motoren, så farten bliver lynhurtigt høvlet af, og vi holder os – og bilen – sikkert på asfalten.

Bilen er af modelrækken E36, som var den direkte afløser til den oprindelige E30-model. I stedet for forgængerens firecylindrede motor, blev denne M3 udstyret med en rækkesekser uden trykladning. Denne motorkonstruktion havde de Bayerske ingeniører gennem årtier forfinet og gjort til deres specialitet – og det kan mærkes! Ved introduktionen af modellen i 1992 var det den sugemotor i verden med højest ydelse pr. liter slagvolumen, og da motoren i 1996 – som denne bil stammer fra – blev opgraderet til 3,2 liter, fulgte ydelsen med. Hele 321 hk producerer kraftværket, og det virker bestemt ikke som en overdrivelse.

 

Bygget til at blive brugt

BMW M3 E36 og E46

Anders ejer begge bilerne i denne artikel, og han står i siden af banen og ser på med et tilfreds smil, mens vi presser hans dyrebare mekanik. Bilerne er i allerhøjeste grad bygget til at blive brugt, og han synes heldigvis ikke de skal gemmes væk som museumsgenstande.

I virkeligheden var det dog slet ikke en BMW, han var på jagt efter tilbage for 5-6 år siden, da han skulle udskifte motorcyklen med noget mere praktisk. Han var begyndt at tune ind på VW Golf VR6 [det forstår vi godt, se artiklen hér, red.], men fruen erklærede, at det skulle være en cabriolet, og der skulle være fire pladser, så hele familien kunne være i bilen.

Da VR6’eren ikke fås som topløs, kiggede Anders i stedet i andre retninger, og da han fandt denne M3 cabriolet, var han straks solgt. Heldigvis nikkede hustruen til valget, og han kunne købe bilen og gå i gang med arbejdet, for godt nok stod den flot i lak og kabine, men det mekaniske trængte til en større overhaling.

Heldigvis er Anders en dygtig hjemme-mekaniker, så med en lift i garagen, gode venners hjælp og grundighed og tålmodighed renoverede han løbende bilen og udskiftede en lang række dele i både motor og undervogn. Originalitet er helt afgørende for ham, så han har kun brugt originale BMW-reservedele, og det betyder også, at bilen nu mekanisk fremstår mindst lige så fint, som da den blev leveret til den oprindelige italienske køber.

“Det er egentlig lidt lige meget for mig, om jeg kører i bilen eller arbejder med den i garagen. Jeg hygger mig med begge dele!”, fortæller Anders, mens vi forgæves leder efter smuds i det klinisk rene motorrum. Bilen har gået 168.000 km, og han har kun selv kørt ca. 14.000 km i løbet af ejertiden, så bilen tilbringer langt mere tid i garagen end på vejen. Til gengæld nyder han hver kilometer bag rattet, og efter behørig opvarmning – han har en fast opvarmningsrute i lokalområdet! – sørger han også for at køre bilen så friskt, som lovgivningen og forholdene tillader det.

 

Underspillet sportsvogn

Indenfor møder man en kabine, som har klare fællestræk med forgængeren, og man finder hurtigt en god siddestilling i de dybe sportssæder. Alting sidder præcis, hvor man forventer det, og betjeningen er så ligetil, at enhver køreskoleelev kunne stige direkte ind og sætte i gang. M-logoerne på gearstangen, rattet og i det prisværdigt klare instrumentpanel giver dog føreren et praj om potentialet.

Både kabine og karrosseri er særdeles underspillede i forhold til bilens egenskaber, og i modsætning til forgængeren er der ingen spoiler eller skærmforøgere til at afsløre de mange kræfter. Hvis ikke man genkender de særlige M-spejle eller diskrete skørter, kan man let afskrive den som en almindelig 3-serie, og Anders fortæller også, at bilen ikke tiltrækker mange blikke på vejen. “Mange tror, at logoet på bagsmækken er snyd, men det gør ikke noget”, som han udtrykker det, og han fortæller, at hans tidligere M3 cabriolet i den efterfølgende model E46 tiltrak helt anderledes opmærksomhed. Og så er det jo nærliggende at vende sig om, og se lidt nærmere på den anden bil på Jyllandsringen i dag.

 

En anden liga

BMW E46 M3 omdrejningstæller

Den sølvgrå M3 coupé skinner lige så velholdt i solen som den grønne cabriolet, og ved nærmere eftersyn er der tydeligvis lagt lige så mange timer i plejen af denne bil. Anders fortæller, at han købte en M3 cabriolet i model E46 for tre år siden. Efter en gennemgribende renovering solgte han den til en kammerat, og for et par år siden faldt han så over denne sølvgrå coupé i Sverige. Undervejs i den langstrakte forhandling fandt han via en nøgleudlæsning ud af, at bilen reelt havde kørt 60.000 km mere end tælleren viste, hvilket rimeligvis gav et pænt nedslag.

Da han gik bilen efter på en lift, konstaterede han, at karosseriet var revnet ved ophænget til bagbroen. Det er et kendt problem på denne model, og heldigvis noget han selv kunne reparere omend det krævede en større adskillelse og tog nogle ugers arbejde. Til gengæld viste en grundig gennemgang, at bilen ikke havde andre fejl og mangler.

Der skete virkelig noget med M3-modellen i skiftet mellem de to serier, og det er en helt anden bil at se på end den diskrete forgænger. På lang afstand lyser bilen af kraft og fart, med store fælge under skærmforøgere, en powerdome i hjelmen og en lille Gurney Flap på hækken. Anders’ eksemplar har ikke et M3-emblem på bagenden, men hvis nogen skulle være i tvivl om de fornemme aner, finder de hurtigt emblemerne i køleribberne i forskærmene. BMW ønskede tydeligvis at gøre denne M3 langt mere ond og aggressiv at se på, og det lykkedes.

I kabinen fortsætter det sportslige indtryk med aluminiumslister og lysegrå M-urskiver. Det røde felt i omdrejningstælleren starter først ved svimlende 8.200 omdrejninger i minuttet, men en stribe lysdioder i tælleren fortæller hele tiden, hvor hårdt føreren kan gå til motoren. Efterhånden som motoren når den rette temperatur, slukker dioderne én efter én, og så er bilen klar til at yde det maksimale.

Sportssæderne i kabinen er endnu dybere end i forgængeren og holder føreren i et jernhårdt greb, som hurtigt viser sig at være en fordel, når sluserne åbnes. Med 343 hk er motoren reelt ikke meget kraftigere end forgængerens, men den føles alligevel mere aggressiv og bilen kører ganske enkelt fremragende. Uanset omdrejningstal er der altid masser af moment, og både speederrespons og lydbillede er i særklasse. Det er ikke uden grund, at denne motor – som er udviklet fra bunden til denne M3-model – vandt prisen som International Engine of the Year. Otte gange!

Anders’ bil er udstyret med en sjælden Competition Pack, som bl.a. indeholder bremser og styretøjsudveksling fra den særlige M3 CSL, og det er med til at give en helt særlig køreoplevelse, når bilen får lov at strække ud på en lukket bane.

 

Samlerobjekter

For den dygtige fører byder enhver BMW M3 på køreoplevelser i særklasse, og man behøver heldigvis ikke en lukket racerbane for at nyde disse biler. Den sølvgrå E46 bliver dog kun sjældent motioneret, for der er ikke betalt afgift af bilen. Anders drømmer om at få nummerplader på den, men så længe han har den grønne cabriolet, er behovet knap så stort. Derfor ser han den i øjeblikket lige så meget som en investering, som han også vil være villig til at sælge, hvis han en dag modtager et godt bud.

Priserne på den oprindelige M3-model E30 har længe været på himmelflugt, og gode eksemplarer koster fra en halv million og opefter. De to efterfølgende generationer – som bilerne i denne artikel – har stået lidt i skyggen af forgængeren, og har længe været den mest prisrimelige indgang til det forjættede M3-univers. Flere og flere har dog fået øjnene op for bilernes åbenlyse kvaliteter, så priserne glider støt opad for de gode eksemplarer.

Den grønne E36 er da også krøbet så langt ind under huden på Anders, at han ikke umiddelbart kan forestille sig at sælge den igen. Hvis han alligevel skal afhænde den på et tidspunkt, skal det ubetinget være til en ildsjæl som ham selv, der vil passe og pleje bilen, og sætte pris på at eje og bruge et ægte mesterværk.

 

Købsguide M3 E36:

 

Kultbil på godt og ondt

BMW M3 er en bil, som på godt og ondt appellerer til unge mænd med større budget til sænkning og benzin end til vedligeholdelse. Det er efterhånden svært at finde eksemplarer, som ikke er ødelagte, men belønningen er stor, hvis det lykkes, og en E36 er stadig den billigste indgang til M3-universet.

 

Karrosseri

Rust er normalt ikke et problem på en velholdt E36, med mindre bilen har dårligt reparerede skader, hvilket desværre ikke er unormalt. Disse biler har normalt været kørt hårdt! Tjek at spalterne er ensartede i alle samlinger og få bilen gennemgået nøje på en lift, og gerne udmålt. Mange eksemplarer har været tunet og modificeret, og det kan være en særdeles dyr affære at føre en modificeret bil tilbage til original stand.

 

Teknik

Både motorer og gearkasser er berømt for at være stærke og holdbare, men sådanne højtydende motorer er i nogen grad afhængige af regelmæssig og korrekt pleje. Da det er dyrt at servicere bilen korrekt, har en del ejere sprunget dette over, så tjek ubetinget servicehistorikken. Et efterslæb kan hurtigt blive meget dyrt. Plejlstængerne og de variable knastaksler (VANOS) slides hurtigt. SMG-gearkassen er dyr at reparere. 

 

Reservedele

M3 E36 deler mange dele med de øvrige E36-modeller, og disse reservedele kan normalt let skaffes. Sværere er det med M3-specifikke dele, som både kan være svære at finde og meget dyre. Dele til interiøret er svære at skaffe.

 

Specialister

NICA Auto, Samsøvej 9, 8382 Hinnerup, tlf. 86 98 66 11, www.nicaauto.dk

Viborg Autoteknik, Industrivej 11, 8800 Viborg, tlf. 86 60 19 04, www.viborgautoteknik.dk

HF Motorsport, Ringstedvej 8A, 4171 Glumsø, tlf. 40 76 91 83

 

Priser

Det er ikke længe siden, en M3 i ordentlig stand kunne købes relativt billigt, men priserne er tydeligt stigende. Regn med omkring 200-250.000 kr. uden afgift for et rimeligt eksemplar, og fra 300.000 kr. med afgift, afhængig af stand. 

 

Klubber

BMW Club Danmark, www.bmw-club.dk

Der er derudover flere facebook-grupper for både BMW-ejere i almindelighed og M-ejere i særdeleshed, og brugerne er typisk meget hjælpsomme.

 

Købsguide M3 E46:

 

Racerteknik til hverdagsbrug

Ligesom sin forgænger, er E46-modellen et yndet køretøj for mænd med benzin i blodet. Det er trods alt en bil, som kun er marginalt langsommere end en samtidig Porsche 911 på en racerbane. Der er meget stor forskel på standen af bilerne til salg, men hvis du finder et velplejet eksemplar, byder også denne generation M3 på køreoplevelser i særklasse.

 

Karrosseri

Rust er normalt heller ikke et problem på en velholdt E46. Bilen lægger op til hård kørsel, og mange har set adskillige kilometer bane-asfalt, hvilket slider hårdt på hele bilen. Vær særligt opmærksom på skjulte skader, da en del biler har været genopbygget efter en tur i grøften. Også E46 er et typisk offer for ombygninger og tuninger. Et revnet bagbroophæng ses ofte, og er tidskrævende (= dyrt) at udbedre.

 

Teknik

Motoren i denne generation M3 har ikke helt samme ry for holdbarhed som i forgængeren, og det er derfor yderst vigtigt at tjekke servicehistorien – gerne hos en autoriseret forhandler, som kan udlæse data via nøglen. SMG-gearkassen laver af og til knuder efter mange års slid, og er dyr at reparere. Km-snyd er almindeligt forekommende.

 

Reservedele

M3 E46 har mange unikke karosseri- og interiørdele, som kan være svære at skaffe, og som er særdeles dyre, hvis de købes originalt. Uafhængige værksteder kan nogen gange hjælpe med at skaffe alternativer. Almindelige sliddele er nemme at skaffe.

 

Specialister

NICA Auto, Samsøvej 9, 8382 Hinnerup, tlf. 86 98 66 11, www.nicaauto.dk

Viborg Autoteknik, Industrivej 11, 8800 Viborg, tlf. 86 60 19 04, www.viborgautoteknik.dk

HF Motorsport, Ringstedvej 8A, 4171 Glumsø, tlf. 40 76 91 83

 

Priser

Udvalget af biler til salg er stort i Tyskland, men uden en nærmere inspektion er det svært at afklare, om bilen reelt er velholdt. Regn med omkring 200-250.000 kr. uden afgift for et rimeligt eksemplar, og fra 330.000 kr. med afgift, afhængig af stand. CSL-udgaverne koster fra 600.000 kr. før afgift.

 

Klubber

BMW Club Danmark, www.bmw-club.dk

Der er derudover flere facebook-grupper for både BMW-ejere i almindelighed og M-ejere i særdeleshed, og brugerne er typisk meget hjælpsomme.

 

Denne artikel har tidligere været bragt i MotorClassic – Danmarks store klassikermagasin!

 

BMW M3 bagfra

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.