Ford Fairlane – den fynske forbindelse

Den blev bygget som en mellemklassebil til Familien Amerika, men i Danmark var en Ford Fairlane en sjælden fugl på vejene – og denne her kan stadig dreje hoveder.

 

Ford Fairlane

Jeg kan godt fornemme, at Kjeld krymper sig lidt ved mine forsøg på at skifte gear, for det er tydeligt for enhver, at jeg ikke har fået taget på ratgearet endnu. Tandhjulene brokker sig højlydt ude foran, og gearstangen til højre for rattet vil ikke rigtigt falde i hak i første gear.

Det er ikke første gang han oplever det, så han rækker hurtigt en hjælpende hånd ind over og lægger gearet ind for mig, og han forsikrer mig venligt om, at man hurtigt får tag på det. I øvrigt gør det ikke så meget, om man finder første gear i kulissen, for den momentstærke motor starter uden problemer i andet gear i stedet.

Da vi først kommer op i fart går det bedre med skiftet til tredje, og da der ikke er flere udvekslinger at kæmpe med, kan jeg i stedet slappe af og nyde turen i Kjelds velholdte Ford Fairlane 500 fra 1962.

Fra mellemklasse til luksusklasse

Da Ford præsenterede deres nye Fairlane-model i 1962, var den tænkt som en kompakt mellemklassebil til den amerikanske middelklasse. Ford slog i deres markedsføring på, at de havde skabt en helt ny bilklasse, som var lille udenpå men stor indeni, og som blev solgt til rimelige priser i Guds eget land.

Med en længde på lidt over 5 meter var Fairlane-modellen godt nok væsentligt mindre end de store dollargrin som Cadillac Eldorado, Oldsmobile 98 eller Fords egen Thunderbird, men den var stadig rigeligt stor til at skille sig ud på de danske veje blandt datidens Folkevogne, Morriser og Opeler.

Bilen har helt sikkert også vakt opsigt i Odense, hvor den blev leveret som fabriksny den 10. juli 1962 via den store Ford-forhandler Fehr & Co. Det fremgår af en original etiket i døren, at den heldige modtager af bilen var Isoleringsforretningen Perfect A/S, hvor den store amerikaner givetvis har tjent som direktionsvogn.

Den originale faktura er ikke fulgt med bilen, men Fairlanen har formentlig kostet omkring 45.000 kr. i Danmark, på et tidspunkt hvor en Ford Anglia eller en VW Boble kostede en tredjedel. Der var altså ingen tvivl om, at vi bevægede os i luksusklassen med den store amerikaner!

Noget tyder da også på, at bilen faldt i smag, for isoleringsfirmaet beholdt den i 22 år, før den i 1984 blev solgt til en bilhandler i Odense – som havde den i yderligere 14 år. Da han besluttede sig for at sælge den videre i 1998 havde bilen blot gået beskedne 68.000 km, og der var blevet passet godt på bilen i hele dens levetid.

En stor lille motor

Da Kjeld fra Låsby købte bilen i 2014, havde km-tælleren sneget sig op på 82.000 km, og selvom han har lagt et par tusinde km mere på siden da, står bilen stadig meget skarpt i forårssolen.

Ud over skift af sliddele og en professionel oplakering i 2015 – selvfølgelig i de originale farver – står bilen næsten, som da den rullede ud på de danske landeveje første gang for mere end 50 år siden.

På typisk amerikaner-manér er karosseriet fyldt med sjove detaljer, som de tre krom-markeringer på siden af hver halefinne, eller de runde baglygter med riflede indersider, som i hjemlandet har fået det passende øgenavn “tærteformene”.

Denne Fairlane er en 500-model, hvilket vil sige, at den bl.a. er udstyret med hvide knapper, cigartænder, kabinelys, farvede tæpper og ekstra mange krom-detaljer i forhold til den almindelige Fairlane.

Lakken stråler i Oxford Blue med tag i Corinthian White og Kjeld har sørget for dæk med hvide sider til den store bil, så den fremtræder helt tidstypisk. Indtrækket er i blåt vinyl med stofindlæg – rent vinyl var ekstraudstyr – og er ligesom instrumentbord og krom uden revner eller mærker, udover en let patina fra de mange års brug.

Den fynske isoleringsforretning satte ikke mange krydser på listen med ekstraudstyr, men heldigvis flottede de sig på et vigtigt punkt, nemlig under motorhjelmen. Som udgangspunkt var Ford Fairlane både i basisudgaven og i den finere 500-udgave udstyret med en sekscylindret motor med beskedne 101 hk, men denne Fairlane 500 blev i stedet leveret med Fords nyudviklede 221 kubiktommer V8.

Dengang kunne ingen selvfølgelig vide, at netop denne nye serie small-block V8’ere fra Ford i varierende størrelse og opkaldt efter produktionsbyen Winston, skulle blive en massiv succes, som i skiftende former blev lagt i Ford-biler de følgende 33 år.

De 221 kubiktommer svarer til 3,6 liter slagvolumen, hvilket også dengang var en lille V8-motor, men til gengæld var motoren både kompakt og let. Ydelsen på 145 hk var heller ikke noget, som trak overskrifter – eller sorte streger i asfalten. 

 

Et liv med direktionsbiler

Det er heller ikke hverken acceleration eller topfart, som imponerer på vores prøvetur rundt i det Østjyske. Det gør derimod evnen til at flyde ubesværet afsted – så længe vejen altså går ligeud. Ved det første møde med en rundkørsel, bliver det meget klart, at bilen ikke er skabt til snoede veje, for den læner sig nydeligt udad i svingene selv ved lav hastighed. Der skal simpelthen holdes godt fat i det store plasticrat, for at holde Fairlanen i sporet.

Den store motor arbejder ufortrødent ude foran og skaber tilpas meget varme i kabinen til, at vinduerne må åbnes på klem i mangel af aircondition i bilen. Det gør nu ikke så meget, for så strømmer lyden af en buldrende amerikansk V8 uforstyrret ind i øregangene, og den er svær at blive træt af. Kjeld har tilmed fået lidt større udstødningsrør på for at fremhæve lyden endnu mere, så Fairlanen kvitterer med ekstra meget bas ved alle hastigheder.

Mens bilen køler af i forårssolen fortæller Kjeld, at han oprindeligt er udlært reservedelsekspedient hos Opel, og efter lidt hovedregnen når han frem til, at Forden er hans 26. bil – men hans første klassiske amerikaner. Han er dog ikke helt uvant med at sidde bag rattet i dollargrin og direktionsbiler, for han arbejdede tidligere ved Als Motor, hvor han i starten af 80’erne sørgede for at hente og bringe Danfoss-koncernens og familien Clausens direktionsbiler rundt om i landet og køre dem til og fra service, og de foretrak også store amerikanere.

Ægte wow-faktor

Interessen for biler har Kjeld efter eget udsagn fra sin far, og han forsøger at give den videre til sin egen familie, men indtil videre med beskeden succes. Det er dog altid en oplevelse at køre i den fine gamle Fairlane 500, og hans 12-årige datter har også bemærket den positive opmærksomhed, man får i en velholdt klassiker. “Mange vender hovedet, når vi kommer kørende”, fortæller Kjeld med et smil, “og forleden rullede jeg ind på en parkeringsplads, hvor en fire-fem årig dreng ved synet af min bil udbrød et WOW så højlydt, at folk vendte sig om!”

Kjeld er glad for bilen, som han værner meget om, og det er tydeligt at han efter et langt arbejdsliv i bilbranchen har godt styr på, hvordan man holder lak, krom og interiør i flot stand.

Han bruger mest bilen til at køre til træf og lignende, men får den ikke brugt helt så meget som den fortjener, og da det efterhånden kniber med tiden til at pusle så meget om bilen, som han kunne ønske sig, overvejer han da også at sælge den, hvis den rette køber melder sig på banen – og han i sidste ende kan nænne det. Den gamle Fairlane er nemlig endnu ikke færdig med at dreje hoveder på de danske veje.

Købsguide Ford Fairlane

En ægte amerikaner

Ford Fairlane blev produceret i flere forskellige modeller gennem en længere årrække, og er et typisk eksempel på en solid amerikansk mellemklassebil med simpel og slidstærk mekanik, som med basal vedligeholdelse kan holde i årtier endnu. Det siger noget om holdbarheden, at utallige Fairlane blev brugt som politibiler i USA.

 

Karrosseri

De fleste Fairlane har startet livet i USA, og standen afhænger ofte af geografien. Biler fra de solrige stater vil sjældent have rust, men kan være medtagne i kabinen og lakken af solen. Den tynde rustbeskyttelse fra fabrikken er ikke skabt til daglig brug i dansk klima, så tjek undervognen, skærmene, dørene, ruderammen og andre udsatte steder.

 

Teknik

Ford Fairlane kunne fås med enten seks- eller ottecylindrede motorer, som alle var Fords egne produkter. De fleste købere efterspørger V8’eren, som også bedre matcher biltypen, og Windsor-motoren er en velprøvet og slidstærk motor, som alle amerikaner-værksteder kan arbejde med. Den fås i en lang række forskellige størrelser, og med basal pleje vil den sjældent give problemer. Tilsvarende er transmissionen simpel og holdbar, uanset om bilen har det 2-trins  Fordomatic automatgear eller det 3-trins manuelt gear, som i nogle versioner havde overgear. 

 

Reservedele

Det er sjældent et problem at finde hverken pladedele eller teknik-dele til en af Fords volumenmodeller, og Fairlane er heldigvis ingen undtagelse. Selv vinylindtræk kan skaffes igen, men specielle pyntedele kan dog godt give udfordringer. Der er en del mindre danske værksteder med speciale og erfaring i ældre amerikanske biler, og de kan typisk også skaffe det meste, hvis ikke du selv bestiller det på internettet. 

 

Specialister

Pers Speedshop, Teglvænget 133A, 7400 Herning,  tlf. 97 12 95 33, www.persspeedshop.com

US Pitstop, Ejbyvej 51, 5592 Ejby, tlf. 23 21 12 00, www.uspitstop.dk

US Auto, Egeskovvej 3, 3490 Kvistgård, tlf. 49 21 90 60, www.usauto.dk

 

Priser

Ford Fairlane er ikke blandt de mest kendte og eftertragtede amerikanske klassikere, og priserne har i mange år holdt sig på et stabilt niveau. For 75-100.000 kr. får du et flot eksemplar.

 

Klubber

Der findes tilsyneladende ikke en rendyrket dansk Ford Fairlane klub, men der er et stort netværk af klubber for amerikanerbiler, hvor ejerne ofte dyrker deres interesse på tværs af mærker og årgange – se mere på www.fda-biler.dk

 

Denne artikel har tidligere været bragt i MotorClassic – Danmarks store klassikermagasin!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.