Jeep Grand Wagoneer – Born in the USA!

USA smager af burgere, cowboystøvler og store armbevægelser – og opleves bedst i komfortable stole bag rattet af en enorm firehjulstrækker med en tørstig V8 under hjelmen. Vi kan anbefale en Jeep Grand Wagoneer til turen.

 

Verdens første SUV? Den ser du såmænd på billederne foran dig, i form af en Jeep Grand Wagoneer fra Guds eget land. Længe før europæiske og asiatiske bilfabrikker begyndte at sprøjte biler af denne type ud i alle prisklasser, satsede Jeep på en ny biltype, og fik succes.

Jeep lancerede Wagoneer i efteråret 1962 som en afløser for den noget rustikke Willys Jeep Station Wagon, og selvom Wagoneer blev markedsført som en stationcar, var der meget mere at hente i den nye biltype.

Først og fremmest havde Jeep smidt det rurale helt over bord i designet, så man ikke længere primært appellerede til landmænd og andre med et udpræget praktisk transportbehov. I stedet blev Wagoneer-modellen indrettet til at fragte en (stor) familie komfortabelt på lange stræk.

Der manglede ikke stationcars på det boomende amerikanske bilmarked i starten af 60’erne, men de var typisk varianter af de eksisterende store flydere, og var derfor både lange og lave. Jeep Wagoneer var derimod designet til formålet fra starten, og var markant højere end en stationcar, mens køreegenskaberne stadig var udlagt som en personbils. Bilen havde uafhængig affjedring hele vejen rundt – på nogle varianter dog som tilvalg – og kunne fås med automatgear. 

Det afgørende argument for denne nye hybrid var dog, at Jeep Wagoneer kunne leveres med firehjulstræk, så den kunne komme frem, hvor de almindelige baghjulstrækkere måtte strække våben. Med andre ord: Jeep Wagoneer var et prima eksempel på den biltype, vi langt senere begyndte at kalde en SUV.

Det var tydeligvis Jeeps hensigt at adskille Wagoneer-modellen skarpt fra de andre firehjulstrukne biler på markedet, som typisk var pickups eller andre arbejdsrelaterede køretøjer, og det så man også i deres markedsføring. Reklamerne henvendte sig til den moderne, aktive familie, og slog særligt på firehjulstrækkets sikkerhed, når fruen skulle fragte ungerne i glat føre.

Succesen var i hus og startskuddet var givet til en mildest talt langlivet succeshistorie. Den vender vi tilbage til.

En gylden kæmpe

Peters gyldenbrune Jeep Grand Wagoneer tager imod os på gårdspladsen og skinner i forårssolen. Det er virkelig en stor bil på alle ledder og kanter; ikke stor som en klassisk flyder med unaturligt lange udhæng, men stor og firskåren på samme måde som en høj bodybuilder.

Den gyldne lak er iøjnefaldende i sig selv på så stor en bil, men det er selvfølgelig “træpanelerne” på sider og bagsmæk, som for alvor får hovederne til at dreje i trafikken, og som tilfører lige dele klasse og kitsch til den store vogn. Jeep kaldte selv træbeklædningen for English Walnut, men en nærmere inspektion afslører nu hurtigt, at ingen valnøddetræer – eller andre træer, for den sags skyld – har lidt overlast ved produktionen.

I virkeligheden er en Grand Wagoneer lidt mindre end en moderne Range Rover på alle ledder, men de høje og klare rudearealer får bilen til at se højere ud og giver samtidig et aldeles glimrende udsyn hele vejen rundt, når man sidder bag rattet.

Døren åbner tungt og solidt, og åbenbarer en stor kabine, med rigelig plads på begge sæderækker. Indtrækket er i en blanding af læder og fløjl, og de to magelige forsæder kan indstilles elektrisk på flere ledder. Hvis man kan undvære armlænet foran er der endda installeret en hoftesele på midterpladsen, så man kan være seks personer ombord.

“Det var lidt af en tilfældighed, at jeg købte Grand Wagoneeren”, fortæller Peter, mens vi ruller ud fra gårdspladsen, “og det er virkelig en fed oplevelse at køre i den. Det er en af de få af mine gamle biler, som min kone også kan li’ at køre i”, tilføjer han med et smil.

Det giver god mening, for køreoplevelsen er både ubesværet og ganske behagelig. Affjedringen er blød og komfortabel, og pulsen falder automatisk til hvile-niveau, mens den store bil duver ubesværet afsted på landevejen. Peters Grand Wagoneer rullede ud fra fabrikken i Toledo i 1987 og er udstyret med et klassisk tre-trins Chrysler automatgear med momentomformer. Det hjælper til en afslappet kørsel, men suger også kræfter fra den i forvejen mageligt udlagte motor. 

Den store 5,9 liters V8 yder beskedne 144 hk, så den er ikke just overbebyrdet, og den går roligt og afdæmpet til værks. Man vinder ikke lyskryds-dueller bag rattet af en Grand Wagoneer, men har altid moment nok at arbejde med, også med en hestetrailer eller en stor campingvogn på krogen. There’s no replacement for displacement, som man siger over there.

Også uden for alfarvej

En ægte Jeep er bygget til at kunne klare sig også, hvor asfalten (kortvarigt) slipper op, og Grand Wagoneer er ingen undtagelse. Vi drejer fra hovedvejen og finder hurtigt en lille skovvej i jagten på et godt sted at fotografere. Den store frihøjde gør det let at krydse stier og rabatter, og muligheden for at aktivere firehjulstrækket giver vished om, at bilen nok skal trække os igennem.

De sene Grand Wagoneer-modeller som Peters er udstyret med Jeeps såkaldte Selec-Trac system, hvor der kan skiftes mellem bag- og firehjulstræk på et håndtag nedenfor rattet. Systemet er ganske avanceret, og kan endda aktiveres under kørslen, men vi får det nu ikke afprøvet på denne tur. Dels er der ikke særligt behov for det på vores rute, og dels har Peter endnu ikke selv afprøvet systemet, og han vil gerne vente med at teste det.

Tilbage på asfalten sætter vi kursen mod Peters ejendom og den store garage, hvor Grand Wagoneeren står til dagligt. Han har tidligere haft den indregistreret og brugt den flittigt, men da han har en del forskellige biler at køre i og da sådan en Grand Wagoneer er voldsomt dyr i grøn ejerafgift, har han pillet pladerne af igen for en tid. Så snart den bliver gammel nok til at opnå veteranstatus, har han dog tænkt sig at indregistrere den på ny, så den kan komme ud i trafikken igen.

En langlivet succes

Det er ganske bemærkelsesværdigt, at Wagoneer-modellen var i produktion fra 1963 til 1991 i stort set uændret form. Udefra skete der lidt med lygter, fælge og kølergrill, og kabinen fik også flere opdateringer undervejs, men de største forandringer skete under motorhjelmen.

De første årgange havde sekscylindret motor, hvorefter der blev valgmulighed mellem seks eller otte cylindre, og til sidst lå den store motor i alle udgaver. Motorleverandøren skiftede dog flere gange gennem årene i takt med, at Jeep-mærket i produktionsperioden skiftede ejer fra Kaiser, over AMC til Chrysler.

Efter mange forskellige udstyrsversioner gennem tiden tonede Jeep endeligt rent flag i 1984, satte et Grand foran Wagoneer navnet, og lod bilen fortsætte som en topudstyret luksus-SUV resten af modellens lange levetid. Peters udgave fra 1987 er netop sådan en Grand Wagoneer, og mens den er et yderst sjældent syn på de danske veje, er det en kendt og elsket bilmodel i USA. 

En velholdt Grand Wagoneer er i dag et udpræget statussymbol blandt velhavende familier i Guds eget land, og der findes flere specialister, som istandsætter og restaurerer Grand Wagoneers, og sælger dem for priser 50% over en fabriksny Chevrolet Corvette.

På mange måder udfylder Jeep Grand Wagoneer samme plads i den amerikanske bilhistorie, som en klassisk Range Rover gør i den europæiske, men da den første Range Rover blev lanceret i 1970, havde Wagoneeren altså allerede været på markedet i årevis. Det er bestemt ikke nogen tilfældighed, at Jeep Wagoneer blev en langlivet succes i hjemlandet – og det hjælper også, at modellen tilmed kan smykke sig med titlen som verdens første SUV.

 

Købsguide Jeep Grand Wagoneer

Slidstærk på godt og ondt

Der skete utallige små og store ændringer i modellens lange levetid, men generelt er der tale om en slidstærk og praktisk bil, som på de fleste punkter er relativt simpel i opbygningen. Husk dog, at sådan en ældre firehjulstrækker kan have levet et hårdt liv i al slags vejr og terræn, så den skal tjekkes godt igennem før køb. Pas på med at købe hjem ubeset fra USA – mange har fået grimme overraskelser, når containeren endelig bliver åbnet!

 

Karrosseri

Wagoneer og Grand Wagoneer kaldes for SJ-modellen på “Jeepsk”, og alle pladedele forblev uændrede gennem 29 års produktionstid. Kvaliteten af plader og samlinger er såmænd udmærket, når bilens alder tages i betragtning, men på så gamle biler vil der ofte findes rust eller lakfejl flere steder. Tjek særligt bilens vanger og skærmkanter, ligesom der kan gemme sig grimme overraskelser bag de falske træpaneler – kig efter bobler. Interiøret er lavet til at blive brugt, men solen kan have været hård ved både instrumentborde og indtræk på biler fra solrige stater. 

 

Teknik

Den 5,9 liter store Chrysler V8 i de sidste årgange var den sidste benzinmotor med karburator, der blev solgt i USA, hvilket også giver et hint om, at Wagoneer-modellen ikke just var på teknologisk forkant i de sidste år af produktionen. Den kom med mange forskellige motortyper gennem den lange produktionstid, men uanset hvilken motor og gearkasse du kigger på, er der tale om standardvarer fra hylderne hos de store amerikanske producenter. Det er solide sager med lang holdbarhed, når bare olieservice er passet. Firehjulstrækket øger kompleksiteten i undervognen, og differentialer og aksler skal tjekkes og serviceres med jævne mellemrum.

 

Reservedele

Der blev produceret et stort antal biler i løbet af den lange løbetid, og på grund af bilens store popularitet i USA, kan reservedele nemt skaffes hjem. Der er flere hjemmesider, som er dedikeret til netop disse modeller, se fx www.teamgrandwagoneer.com, og derudover er der et fint netværk af danske værksteder med speciale og erfaring i ældre amerikanske biler – de kan typisk hjælpe med det meste. 

 

Specialister

US-biler, Industrivej 22, 6510 Gram, tlf. 74 82 13 74, www.usabiler.dk

US Pitstop, Ejbyvej 51, 5592 Ejby, tlf. 64 88 21 88, www.uspitstop.dk

US Auto, Egeskovvej 3, 3490 Kvistgård, tlf. 49 21 90 60, www.usauto.dk

 

Priser

Gennem de senere år er priserne skudt i vejret med raketfart i USA, hvor særligt de senere årgange af Grand Wagoneer er meget efterspurgte. Det påvirker også priserne på de få eksemplarer i Europa, og regn med at betale mindst 150.000 kr. for et køreklart eksemplar i god stand uden alt for mange km på tælleren, mens rigtig fine eksemplarer let kan koste det dobbelte eller mere.

 

Klubber

Jeep Club Danmark, www.jeepclub.dk

 

Denne artikel har tidligere været bragt i MotorClassic – Danmarks store klassikermagasin!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.